Gezond leren eten is één groot avontuur!
Kinderen willen van nature ontdekken, onderzoeken, experimenteren. De wereld ontdekken is heel leuk, maar ook inspannend. Dat kost natuurlijk energie, de juiste voedingsstoffen en vitamines. En die bieden wij elke dag aan. Want gezond eten vinden wij erg belangrijk! Tegelijkertijd vinden we dat eten ook leuk en lekker moet zijn. Samen met de kinderen gaan we op ontdekkingsreis naar nieuwe smaken en structuren.

Samen op eetavontuur!
Met vriendjes aan tafel is het proeven en ontdekken een stuk makkelijker en leuker. Omdat er gedurende de dag allerlei eet- en drinkmomenten zijn, spelen de pedagogisch medewerkers hierin een belangrijke rol. Natuurlijk bieden we verantwoorde en gezonde voeding, maar we geven ook het goede voorbeeld! We eten allemaal samen, de pedagogisch medewerkers eten dus met de kinderen mee.

Gezond eten
Ons voedingsbeleid is gebaseerd op de adviezen van het Voedingscentrum. In het kort: niet te zoet, niet te zout, niet te vet en niet te veel. Bij ons is het brood altijd bruin of volkoren en we zorgen voor gezond beleg. We kiezen voor minder vet en minder zout beleg, zoals kipfilet, ham, komkommersalade, hummus, zuivelspread en hüttenkäse. Wat hoeveelheid betreft: we bieden aan, maar dringen niks op. Als een kind aangeeft dat het vol zit, dan luisteren we daarnaar.

Tussendoortjes
Tussendoortjes bestaan bij ons uit stukjes vers fruit of groente, volkoren knäckebröd of volkoren krentenbrood. Als drinken krijgen de kinderen water, (lauwe) thee zonder suiker, halfvolle melk of magere yoghurtdrank. We geven geen limonadesiroop of diksap, want daar zit te veel suiker in.

Traktaties
Omdat er regelmatig iets te vieren valt, willen we feestjes ook zo gezond mogelijk vieren. Aan ouders vragen we de traktaties zo klein mogelijk te houden en niet te calorierijk te maken. Natuurlijk denken we op de locatie graag mee over wat de kinderen kunnen trakteren. Dat kunnen ook niet-eetbare traktaties zijn, zoals stickertjes, vingerpopjes of uitdeelboekjes.

Goede gewoonten
Eetgewoonten komen vaak op jonge leeftijd al tot stand. Wist je dat je deze gewoonten vaak tot volwassen leeftijd aanhouden? Dan kunnen die gewoonten maar beter gezond zijn.