ModderDag, wat is daar nou leuk aan?

Op 29 juni doen we ook bij KindeRdam weer mee met ModderDag. We doen daar de kinderen een groot plezier mee. Maar... ModderDag is veel meer dan alleen kliederen met modder.

Veel volwassenen vinden modder vies. Als we een modderpoel zien of een diepe, grote plas, dan lopen we eromheen. Kinderen doen dat niet. Geef ze modder en ze gaan roeren met een stokje, springen in de plas, beginnen te spetteren en hebben veel pret. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Ze verwonderen zich over wat ze zien en meemaken en willen graag van alles ontdekken. Ze zijn geconcentreerd op hun spel en bekommeren zich er niet om dat ze vies kunnen worden.

Ontwikkeling van de zintuigen en motoriek
Spelen met modder, zand en water is voor kinderen belangrijk. Ten eerste voor de ontwikkeling van hun zintuigen en motoriek. Met alle zintuigen (voelen, ruiken, horen en zien) ervaren kinderen de modder. Het daagt uit tot bewegen. Tot voelen, wrijven, kneden, roeren, maar ook door de modder lopen, stampen, glijden. De mogelijkheden met zand en water zijn eindeloos.

Stimuleren van creatief denken en fantasie
Spelen met materialen die geen duidelijk doel of bestemming hebben, stimuleert creatief denken en de fantasie. Je kunt er van alles mee doen. Dat geldt ook voor zand en water. Peuters ontdekken dat zand verandert in modder als je er water bij doet. Met droog zand kun je geen zandtaartjes maken, maar als het zand te nat is, lukt het ook niet. Dan krijg je trouwens wel lekkere moddersoep, waar je in kunt roeren!

Ontwikkeling van inzicht en logisch denken
Wat oudere kinderen gebruiken hun fantasie en graven en bouwen kanalen, kastelen, dijken. Ze ontdekken dat een dijkdoorbraakje een ander waterstroompje kan dichtslibben. Dat is goed voor de ontwikkeling van inzicht en logisch denken.

Goed voor de fysieke en mentale gezondheid
Er is over de hele wereld veel onderzocht waarom het belangrijk is dat kinderen buiten spelen en ook vies mogen worden. Wat blijkt? Het is goed voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Spelen in de modder helpt je afweersysteem te versterken en verkleint de kans op (het ontwikkelen van) aandoeningen zoals astma, allergieën en overgewicht.

Dichtbij de natuur
Een ander doel van ModderDag is kinderen dichter bij de natuur te brengen. Ze doen positieve natuurervaringen op. Ze staan onbewust stil bij de vraag: wat betekent de aarde voor ons? Op deze manier vergroten we de verbondenheid van kinderen met hun omgeving.

Bij KindeRdam vinden we buitenspelen en spelen met water en zand altijd belangrijk. Maar op ModderDag doen we er een (modder)schepje bovenop ;-)

Gerdi Hartgerink, pedagoog KindeRdam

Bekijk hier de officiële ModderDag aftermovie!