KindeRdam-pedagoog Simon schrijft maandelijks een blog op Kinderopvangtotaal.nl. Hieronder de Blog van januari 2017.

Soms ontvang je als jonge vader zomaar een wijze les van je kinderen. Het overkwam mij onlangs tijdens een paniekmomentje, toen onze tweeling van 3,5 tegelijkertijd onrustig was (honger, vieze luier(s), vastgehouden willen worden?). Hoe doet mijn vrouw dat toch? Gelukkig bleek mijn oudste dochter de gouden tip te hebben: “Pap, leg de baby’s even bij ons op het kleed, dan gaan wij met ze spelen en dan maak jij de flesjes.” Goed plan. Even later lagen de twee gezellig op de grond en waren ze met hun oudere broer en zus ‘in gesprek’. Een gezellig en ontspannen moment, met wederzijdse betrokkenheid. Vanuit de keuken hoorde ik de baby’s gezellige geluidjes maken en de oudste twee lachen en praten met hun broertje en zusje. Ik heb de flessen even gelaten en ben stiekem gaan kijken. Na een tijdje ben ik erbij gaan zitten, gewoon om te kijken wat er precies gebeurde. Emma kijkt naar Mason en James naar Julie. De baby’s glimlachen, maken geluidjes en spartelen wat met hun armen en benen. Julie en Mason lachen terug, doen de geluidjes na en geven daarna de beurt weer terug aan de kleintjes. Het zette mij aan het denken.

Je zou denken, wie houdt er nou niet van lachen? Lachen betekent pret, plezier. Maar het is zo veel meer. We weten uit onderzoek dat lachen een goed gevoel geeft, de sfeer ten goede komt, een uitlaatklep is en zelfs positieve effecten heeft op de fysieke gezondheid . Samen lachen draagt bij aan het opbouwen van een band. Toch zijn we vaak zo serieus.

'Jezelf niet al te serieus nemen maakt je toegankelijk voor je kind.'

Opvallend is dat kinderen veel beter zijn in lachen dan volwassenen. Het is een van de eerste bewuste, positieve communicatiemiddelen die baby’s inzetten, en dat is vast niet voor niets. Samen lachen geeft een gevoel van gelijkwaardigheid en bindt mensen. Het enige wat wij hoeven te doen, is meelachen. Lachen om een grapje van je kind, samen genieten van het intieme moment.

We kunnen ook een stapje verder gaan. Bewust humor inzetten. Het is hét ultieme middel in een moeilijk moment. Een potentiele strijd kan zo vaak op voorhand al worden opgelost. Lach ook om jezelf als je iets doet wat niet handig is. Jezelf niet al te serieus nemen maakt je toegankelijk voor je kind.

Kortom, er mag meer gelachen worden. Ik heb mij voorgenomen elke dag samen met mijn kinderen te lachen. Zowel thuis, met het viertal van mijzelf, als in mijn werk met de kinderen op de locaties. Ik ben een bevoorrecht mens, met altijd veel kinderen om mij heen!


[1] Bron: “A Better Brain at Any Age: The Holistic Way to Improve your Memory, Reduce Stress and Sharpen Your Wits (Conari Press, 2009).

 

https://www.kinderopvangtotaal.nl/blog/blog-simon-hay-samen-lachen/