Ons ritueel
Bij ons thuis verloopt elke avond volgens een min of meer vast ritueel. Na het eten vertrekken we met onze drie kinderen naar boven. We gaan de pyjama’s aantrekken, tandenpoetsen, soms nog even stoeien en daarna is het tijd om te lezen. We kruipen dicht tegen elkaar aan in het grote bed en beginnen met een boek voor onze jongste van 3. Hij kiest voor een verhaaltje van Kikker of Muis of een leuk prentenboek uit de bibliotheek. Daarna is onze zoon van 6 aan de beurt, die net een paar maanden in groep 3 zit. Hij leest ons een bladzijde voor uit een boekje van school. Daarna genieten we van de Gorgels of onze favoriete klassieker Pluk van de Petteflat. Als de jongste twee richting bed vertrekken, lees ik met onze dochter van 9 om de beurt een bladzijde uit Dolfje Weerwolfje. Elke avond geniet ik weer van dit fijne moment met de kinderen, wat ook nog eens waardevol is voor hun taalontwikkeling.
Waarom voorlezen?
Uit onderzoek weten we dat voorlezen belangrijk is voor de taalontwikkeling van kinderen. Samen lezen vergroot onder andere de woordenschat en heeft een positief effect op de leesvaardigheid. Eigenlijk is het best bijzonder dat juist voorlezen een groot effect heeft, terwijl het maar een heel klein percentage van de dagelijkse tijd in beslag neemt. Kinderen horen toch ook taal tijdens het spelen, eten en verzorgen? Wat maakt dat juist voorlezen dan zo belangrijk is?
Er wordt gedacht dat de woorden die in boeken worden gebruikt hierin een rol spelen. Die zijn doorgaans gevarieerder en complexer dan woorden die in dagelijkse gesprekjes worden gebruikt. Ook is de taal die ouders of verzorgers gebruiken tijdens het voorlezen, vaak rijker dan daarbuiten. Hierdoor krijgen kinderen een uitgebreider taalaanbod, wat positief is voor de taalontwikkeling.
Maar er is nog iets dat maakt dat juist het voorlezen zo belangrijk is: de interactie tussen de volwassene en het kind. In een studie bij jonge kinderen is gekeken naar het taalaanbod tijdens verschillende activiteiten, zoals samen spelen, verzorgen, eten en voorlezen. We zien dat tijdens het voorlezen zowel de ouder als het kind zeer betrokken zijn en meer talige interacties hebben dan tijdens de andere activiteiten. Ouders praten niet alleen meer tegen hun kind, maar ook meer met hun kind. Ze luisteren en reageren op wat het kind zegt. De kinderen praten of brabbelen zelf ook meer tijdens het voorlezen. Een boekje biedt dus een soort handvat waarmee meer rijke taal wordt gestimuleerd bij zowel de volwassene als het kind!
Het juiste moment?
Wat is een goed moment om te beginnen met voorlezen? Het is een fabeltje dat kinderen eerst moeten kunnen praten voordat voorlezen ‘zin’ heeft. Baby’s houden ook van voorlezen! Daarom worden ouders ook uitgenodigd om met hun baby het BoekStart-koffertje op te halen in de bibliotheek. Voorlezen biedt een fijn moment om even 1-op-1 aandacht te hebben met je kleintje. Een boekje hoeft niet van A tot Z gelezen te worden; laat je kind het boek ontdekken en benoem wat jullie zien. Reageer op de geluidjes die je kind maakt en volg ook je kind wanneer het weer ‘klaar’ is met lezen. Door er van jongs af aan een fijn, dagelijks ritueel van te maken, krijgt je kind plezier in lezen en boeken. En dat is ook voor de toekomst heel belangrijk. Onze dochter was 9 jaar geleden één maand oud toen ik haar met Kerst haar eerste boekje voorlas. Als ik zie met hoeveel plezier zij nu zelf boeken leest, denk ik dat we wat dat betreft een goede start hebben gemaakt 😊.
De referenties die gebruikt zijn voor deze blog kunnen worden opgevraagd bij:
Carienke de Jong-Kegel | Pedagoog
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.