Er zijn nieuwe ontwikkelingen in de kinderopvangtoeslagaffaire. BOinK (de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang) zet ze op een rij.

Meld je aan bij het Serviceteam, ook bij twijfel
Meld jezelf altijd aan bij de Belastingdienst als gedupeerde ouder. Ook als je twijfelt, omdat je bijvoorbeeld nog geen bevestiging hebt gehad van je aanmelding, of omdat je al een tijdje niets hebt gehoord. Bel daarvoor naar het Serviceteam Gedupeerde Kinderopvangtoeslag (tel. 0800 - 2 358 358, gratis).

Vraag in dit gesprek altijd na of je geregistreerd staat als gedupeerde ouder. Geef ook altijd aan dat je wilt dat jouw situatie herbeoordeeld wordt. Als je dit al eerder had gedaan, kun je vragen hoe ver ze zijn met jouw dossier en/of herbeoordeling. En vraag bijvoorbeeld wanneer je een persoonlijk zaakbehandelaar (contactpersoon) toegewezen krijgt, als je deze nog niet hebt.

Betrouwbare juridische bijstand voor gedupeerde ouders
Vanaf 15 maart kunnen alle ouder die bij de Belastingdienst/Toeslagen bekend zijn als gedupeerde van de toeslagenaffaire, gratis juridische hulp krijgen. Als je gebruikt wilt maken van de gratis juridische hulp, kan je jezelf aanmelden bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Op de website van de belastingdienst vind je meer informatie over deze regeling.

Ben je benaderd door advocaten, letselschadespecialisten of accountants en twijfel je of je hierop in moet gaan of heb je vragen hierover? Bel dan met het Serviceteam (tel. 0800 - 2 358 358, gratis), met het juridisch loket (0900 - 8020, € 0,10 per minuut) of met BOinK (spreekuur: 030-2317914, ma-vr, 09:00-12:00 u).

Om in aanmerking te komen voor de aangekondigde vergoeding van 30.000 euro is juridische bijstand niet nodig. Een aanmelding als gedupeerde ouder bij het serviceteam van de Belastingdienst (tel. 0800 - 2 358 358, gratis) is daarvoor voldoende.

30.000: hoe kom je in aanmerking en wat gebeurt er daarna?
Alle vragen en uitgebreide informatie over de € 30.000, ofwel de Catshuisregeling, vind je hier op de website van de Belastingdienst.

Na uitbetaling kun je paar dingen doen:

  • Als je vindt dat € 30.000 genoeg is, kun je je dossier sluiten. Het herstelproces stopt dan en je kunt niet meer langs de Commissie Werkelijke Schade. Als je hierover later van gedachten verandert, kun je dit aanpassen tot 31 december 2023.
  • Je kunt ook vragen om een ‘integrale behandeling’. Dan wordt je dossier uitgebreider bekeken samen met een persoonlijk zaakbehandelaar. Er kan uitkomen dat het bij de € 30.000 blijft, of dat je toch recht hebt op meer geld. Dit geld krijg je er dan bij. (Als het minder blijkt te zijn, dan hoef je de € 30.000 (of een deel hiervan) nooit terug te betalen.) Hierbij is juridische hulp niet nodig, maar dat mag wel. Wees hier voorzichtig mee en teken nooit een contract voordat je alles begrijpt, ook over de kosten. Na deze integrale behandeling krijg je een definitieve beschikking. Daarmee kun je naar de Commissie Werkelijke Schade.
  • Als je verder wilt naar de Commissie Werkelijke Schade, dan vraag je om meer schadevergoeding. Bijvoorbeeld omdat je gezin of je kinderen heel erg geleden hebben, omdat je bedrijf failliet is gegaan, omdat je door de schulden bij de Belastingdienst nog veel meer schulden en problemen hebt gekregen, of om andere redenen. Dit kan alleen na een integrale behandeling en niet als je vanzelf de € 30.000 hebt gekregen. Voor de Commissie Werkelijke Schade is het verstandig om wel juridische hulp in te zetten. Gebruik bijvoorbeeld de gratis juridische hulp die binnenkort beschikbaar komt. Je kunt ook zelf een jurist inschakelen, maar let heel goed op de financiële afspraken die je met hem/haar maakt. Hier vind je meer informatie over de Commissie Werkelijke Schade.

Schulden en kwijtschelding
De schulden van gedupeerde ouders bij de Belastingdienst en Toeslagen worden kwijtgescholden en niet verrekend met de € 30.000. Ook andere overheidsorganisaties zoals het UWV, het CAK, DUO en de Sociale Verzekeringsbank, hebben gezegd dat ze de schulden van gedupeerde ouders kwijtschelden. De regering is in gesprek met andere schuldeisers zoals banken, verzekeraars, zorgverzekeraars, woningcorporaties, energiebedrijven en telecombedrijven om te vragen of zij hetzelfde willen doen.

Hierover is nog geen zekerheid, maar als je schulden hebt bij deze bedrijven, dan raden wij je aan om altijd aan deze bedrijven te laten weten dat je een gedupeerde ouder bent. Kijk voor meer informatie over het kwijtschelden van schulden in het herstelproces hier. Als je nu schuldproblemen hebt, kan je gemeente je hier vaak bij helpen. Kijk op de website van je eigen gemeente om te zien welk nummer je kunt bellen voor meer informatie.

Webinar
Op 2 maart was er een webinar voor gedupeerde ouders. Je kunt dit webinar terugkijken via deze link. In het webinar wordt teruggeblikt op wat er sinds de vorige online bijeenkomst (25 januari) is gebeurd, en vooruitgekeken naar wat er nog gaat komen. Deelnemers aan het webinar konden vragen stellen aan onder meer:

  • Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Toeslagen
  • Anne Coenen, directeur van de herstelorganisatie bij Toeslagen
  • Ernestine Roeters van Lennep, Programmamanager Herstelbeleid
  • Jonine de Waal, Afdelingshoofd Juridische Zaken & Vaktechniek a.i. bij het DG Toeslagen

Formulier bijzonder vermogen
Wanneer blijkt dat je in aanmerking komt voor compensatie, kan het zijn dat je boven de vermogensgrens voor toeslagen komt. Met het formulier ‘Verzoek bijzonder vermogen toeslagen’ kun je het bijzonder vermogen doorgeven aan de Belastingdienst en verzoeken dit niet mee te tellen in de berekening voor het toekennen van toeslagen. Meer informatie hierover en het formulier vind je op deze pagina.