Ken je het kind met het ‘rode-knopsyndroom’? Vaak zijn dit leuke, grappige kinderen die prikkelgevoelig zijn. Voordat ze zich er zelf bewust van zijn, hebben ze al gereageerd, en dus op de rode knop gedrukt terwijl dit niet de bedoeling was. Soms overvalt dit ze zelf, soms ook de ander. Creatief, ondernemend en actiegericht zijn termen die eruit springen als ik aan deze kinderen denk.
Mijn jongste zoon van inmiddels 11 is zo'n ‘leuk, grappig en vol energie’ kind. De kunst als ouder is om hem in zijn eigen waarde te laten, te laten ontdekken, groeien en daar waar nodig bij te sturen. Het liefst vanuit een positief oogpunt.
Satisfying
Een paar weken geleden liep ik samen met mijn zoon over straat. Ik zag zo'n vijf meter verderop een blikje energydrank staan midden in onze looproute. Hij zag het nog niet, en ik wist dat hij iets met dit blikje zou gaan doen. En ja hoor: zijn ogen glinsterden en hij grijnsde van oor tot oor. Heel snel bedacht ik welke positieve draai ik eraan kon geven zodat hij het blikje niet weg zou trappen. Ik was te laat en ik liet het gaan. Hij nam een aanloop en sprong boven op het blikje. Het blikje zakte als een harmonica in elkaar en een restje energydrank spoot eruit. Hij keek mij aan en zei heel gelukzalig: “Mama, dit is zo satisfying".
Vervolgens liep hij door en liet het blikje op straat liggen. “Fijn dat het satisfying was”, zei ik. “Dan mag je nu het blikje even weggooien". Zucht, pffff. Hij pakte mijn mondkapje toch maar aan, wikkelde het om het blikje en gooide het in de ondergrondse container op straat. “Mama, wist je dat het deksel van zo’n blikje nooit vergaat?”
Bewustwording
De bewustwording van kinderen over het gebruik van de aarde kan al op jonge leeftijd in gang worden gezet. Door te genieten van de natuur, kunnen kinderen op een positieve manier naar de aarde kijken. En wat is er nu leuker dan heerlijk met je handen in de aarde wroeten?
Vandaag draait het om positieve aandacht voor duurzaamheid, natuur, milieu en klimaatverandering: de internationale Dag van de Aarde. Op veel locaties van KindeRdam worden op deze dag leuke activiteiten gedaan, vooral gericht op de bewustwording bij kinderen. Op de ene locatie ligt de aandacht vooral op het buiten zijn in de natuur. Op de andere locatie gaat het over afval scheiden of opruimen van zwerfafval. Op alle locaties planten de kinderen (biologische) zaadjes van bloemen waar veel bijen op af komen. (Dat is niet alleen leuk om te zien, maar ook gewoon hartstikke nuttig: meer dan 70% van wat er dagelijks op ons bord ligt, heeft bestuiving door insecten nodig.).
Hester Kuipers
Pedagoog KindeRdam