De beste gesprekken over opvoeden voer ik met onbekenden. Op het schoolplein bijvoorbeeld, of de kinderboerderij. En vaak gebeurt dat naar aanleiding van een situatie of incident: een kind dat meer fruit of snoep wil dan een ouder wil geven of dat zijn gymspullen is vergeten. “Hé, dat heb ik nou ook!” (Herkenbaar? 😊) Soms leiden die gesprekken tot tips die ik direct kan toepassen.

De Week van de opvoeding (4 t/m 10 oktober) gaat over dit soort gesprekken tussen en met ouders. KindeRdam nodigt hen uit om hun verhaal te vertellen. Om anderen te inspireren en daar met elkaar van te leren.

Verhalen vertellen helpt
Vertellen heeft te maken met een verhaal. Bij KindeRdam beginnen we daar met de allerkleinsten al mee. Baby’s vinden de boeken die we voorlezen reuze-interessant en ze leren daardoor ook veel woordjes! Peuters genieten van hun maatje Raai de kraai (of Puk) die voorkomt in de thema's en boeken, maar die ook bij ze in de kring zit en meedoet met hun activiteiten! Raai of Puk verbinden onderwerpen met elkaar en lokken gesprekken uit met kinderen. Dit helpt hen bij het vooruit- en terugkijken, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van het geheugen en het planvermogen. Grotere kinderen die uit school komen en naar de BSO gaan, willen vaak hun eigen verhaal kwijt. Ze vertellen graag over wat ze hebben meegemaakt op school, maar ook wat ze dwarszit, wat hun zorgen zijn en hoe ze zich voelen.

'It takes a village to raise a child'
Ook dit jaar mag ik webinars organiseren voor ouders binnen KindeRdam. Geweldig leuk om te doen. Omdat we opvoeden niet alléén doen, maar samen met ouders. Ik ben heel benieuwd naar de verhalen van ouders, want die zijn er. En we hebben ze nodig om de kinderen op de groep beter te begrijpen en ons werk daardoor beter te kunnen doen.

Op de site van het Nederlands Jeugdinstituut vind je meer informatie over de Week van de opvoeding.