Muziek Maestro!
Mijn zoon van 7 kijkt naar het orkest in het tv-programma Maestro waarin BN’ers zich in acht weken ontwikkelen tot dirigent. Ik lach om de hilarische bewegingen van de BN’er-dirigent, maar mijn zoon is oprecht bezorgd over de taak van de dirigent: ‘wat heeft hij het moeilijk: hij zwaait, leest en kijkt naar de instrumenten!’. Ik vraag aan hem: ‘Vind je het mooi klinken?’ Hij zegt: ‘Ja, elk instrument komt aan de beurt en het is niet rommelig’. Elk orkestlid draagt zijn steentje bij, zo wordt het een groot geluid! Samen muziek maken kan op veel manieren en iedereen wordt er blij van.
Kindermuziekweek
We vinden muziek bij KindeRdam belangrijk. Iedereen kan muziek maken, want iedereen heeft een stem en een lichaam. Bovendien hebben we op de groep altijd attributen die ons kunnen helpen om ritmes en melodieën te bedenken. In de Kindermuziekweek van 1- 10 april vragen we ouders en opa’s/oma’s die een instrument kunnen bespelen of ze dat op de groep willen komen doen. We hebben extra muziekactiviteiten voor alle kinderen en de pedagogisch medewerkers krijgen tips van muzikale professionals.
Positieve invloed
Naar de invloed van muziek op de ontwikkeling van kinderhersenen is al veel onderzoek gedaan. Een tijd lang werd gedacht dat luisteren naar klassieke muziek van Mozart de hersenen van kinderen zou stimuleren en zelfs het IQ verhogen. Dat blijkt niet te kloppen: het maakt niet uit naar wat voor muziek je luistert. En ook blijkt dat zelf muziek maken, zingen en dansen meer invloed heeft dan alleen luisteren. Door naar muziek te luisteren, muziek te maken, te dansen en te zingen ontstaan er verbindingen tussen verschillende hersengebieden. Door naar muziek te luisteren zijn kinderen beter in staat om de ruis uit geluid weg te filteren en zich te richten op de informatie in het geluid. Ook kunnen kinderen hierdoor verschillende klanken beter onderscheiden, wat weer belangrijk is bij het leren lezen en schrijven.
Jouw kind is een muziekmaestro!
Maak of zet muziek aan en elk kind (en volwassene!) gaat spontaan bewegen en dansen. Je hoeft geen instrument te kunnen bespelen om met muziek aan de slag te gaan. Pak een pollepel en een schoonmaakemmer, een rasp, een garde; maak muziek en luister naar de verschillende geluiden. Organiseer een karaoke waarbij jij en je kind(eren) de liedjeslijst samenstellen. Of ga een keer liedjes in de auto zingen in plaats van muziek te luisteren.
Muziek, maestro!
Su'en Verweij-Kwok
Pedagoog KindeRdam