Su’en is pedagoog bij KindeRdam, zij volgt de komende twee jaar de opleiding tot Pikler pedagoog en neemt je mee in haar Pikler reis. Dit is opleidingsblok 2: sensory awareness
M’n zintuigen wakker met sensory awareness
Voor het tweede blok komt een Oostenrijkse dame overvliegen om ons te vertellen – of beter gezegd te laten ervaren – wat sensory awareness is. Ik had van tevoren geen flauw idee wat het was. Sensory awareness is het wakker laten worden van je zintuigen. Ken je dat, dat je wel hoort maar niet luistert? Mijn oudste zoon van acht jaar praat op de meest onpraktische momenten van de dag tegen mij, bijvoorbeeld als ik de boodschappen aan het uitpakken ben of onder de afzuigkap sta te koken. En ik knik, lach en zeg vaak ‘ja’, terwijl ik niet luister en zelf bezig ben met mijn activiteit. Of dat je kijkt, maar niet echt ziet. Je kunt naar je horloge kijken maar nog niet weten hoe laat het is. Eigenlijk staan je zintuigen op dat moment uit.
Onthaasten
In dit blok van drie dagen zitten we in een bosrijke omgeving. Natuur, rust en stilte omgeven ons. Heel cliché, maar deze elementen heb ik wel nodig om mezelf te onthaasten. Met haast bereik je de kinderen niet (en volwassenen trouwens ook niet). Daarom is het belangrijk om jezelf te kennen wanneer je met kinderen werkt. Herken je stress bij jezelf? Welk effect heeft stress op jou? En hoe kom je ervan af? Sensory awareness leert je om waar te nemen in het hier en nu, om te herstellen wanneer je merkt dat je veel spanning hebt. En daarvoor gebruikt sensory awareness de grond. Door het ervaren van de zwaartekracht en te liggen op een harde ondergrond geef je je spanning af aan de grond. Klinkt zweverig 😉 maar zelfs voor een denker als ik, werkt het. Ik pak nu drie momenten op een dag om te herstellen door te stoppen met waar ik mee bezig was (ook het denken!), te voelen en dan weer door te gaan. Dit duurt amper tien seconden. Door diep adem te halen en waar te nemen krijg ik weer rust en raak ik spanning kwijt.
Wakker zijn
De verbinding met Pikler is dat wanneer je met heel jonge kinderen werkt, je zintuigen wakker moeten zijn. Dat je snapt hoe je de atmosfeer bepaalt met je lijf en je gedrag. Jonge kinderen zijn daar gevoelig voor. Wanneer je wakker bent, dan toon je interesse en kun je contact maken, je bent bereikbaar en beschikbaar. Je vangt de blik op wanneer een kind de bal naar een toren rolt die daardoor omvalt; je ziet de baby die schrikt als hij van zijn zij naar zijn rug omvalt. Deze kleine dingen doen ertoe in het opbouwen van een emotionele band met elkaar.
Dus ik stop met waar ik mee bezig was en luister naar mijn oudste zoon als hij gaat praten, die boodschappen liggen daar over vijf minuten ook nog wel...