Blog Week van de Opvoeding 2024
"Heb je nog tips voor mij in de opvoeding? Dingen die je opvallen en anders kunnen?" vroeg mijn partner laatst.
Terwijl ik daarover nadacht, realiseerde ik me dat ik eigenlijk vooral veel bewondering heb voor zijn aanpak en het geduld dat hij heeft met onze dochter van 2 jaar. Hij probeert telkens te begrijpen wat er achter haar gedrag zit en wat zij op dat moment nodig heeft, zonder dat zijn eigen behoeften en emoties de overhand krijgen.
Als ze bijvoorbeeld weigert om zich aan te kleden, neemt hij even een pauze om nog wat te stoeien op bed, waarna het aankleden toch lukt. Of hij stelt de vraag: “Waar wil je je aankleden?” waardoor ze zelf de controle krijgt over de situatie.
Wanneer ze samen boodschappen doen, neemt hij uitgebreid de tijd. Ze spelen onderweg, wandelen over de stoep, en zij helpt met het inladen en afrekenen van de boodschappen. Niet omdat het moet, maar omdat het samendoen zoveel leuker en relaxter is.
Door tijd te nemen voor een grapje of door haar even uit de situatie te halen voordat de emoties hoog oplopen, helpt hij haar telkens door lastige momenten heen. Hij blijft rustig en laat zich niet meeslepen door de hectiek die we vaak om ons heen ervaren. Hij straalt rust, geduld, liefde en ontspanning uit – niet alleen voor onze dochter, maar ook voor mij. Voor ons is hij een echte held!
Verbeterpunten? Die heb ik niet, maar wel veel bewondering en waardering. Zou het niet prachtig zijn als we dat soort waardering vaker met elkaar zouden delen?
Week van de Opvoeding 7 t/m 13 oktober 2024
Elk jaar organiseert het Nederlands Jeugdinstituut de Week van de Opvoeding. Een week waarin centraal staat dat opvoeden iets is dat je niet alleen hoeft te doen. Het kan soms een zware taak zijn, en dan is het fijn om andere volwassenen om je heen te hebben die je ondersteunen of die gewoon even luisteren. Het thema van dit jaar is 'Opvoedhelden'. We zetten de helden van kinderen en ouders in het zonnetje. Want opvoedhelden zijn we allemaal.
Jij bent een opvoedheld
Net zoals mijn partner het verschil maakt voor onze dochter én voor mij, maak jij ook het verschil. En net als andere volwassenen in het leven van je kind, zoals de pedagogisch medewerkers, draag jij bij aan de ontwikkeling van kinderen. Iedereen speelt een unieke en onmisbare rol in de ontwikkeling van een kind. Het zit vaak in de alledaagse, kleine momenten.
Denk bijvoorbeeld aan een baby die een vieze neus heeft, waarbij je vraagt of je die mag schoonmaken en uitlegt wat je gaat doen. Hiermee geef je je kind een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid.
Of als je je peuter helpt omgaan met grote emoties, door zijn of haar gevoelens te erkennen, begrip te tonen, en een veilige plek te bieden. Zo leert je kind stap voor stap emoties te herkennen en ermee om te gaan.
Ook door de tijd te nemen om je kind warm te ontvangen als hij of zij thuiskomt van school, met een hapje en drankje. Door interesse tonen in hun dag, maar ook de ruimte geven om even tot rust te komen na een intensieve schooldag. Dat zijn de momenten waarop jij laat zien hoe belangrijk jouw rol als opvoeder is.
Samen opvoeden is leuker
Opvoeden is niet alleen leuker, maar ook makkelijker als je het samen doet. Daarom vinden wij het als kinderopvang belangrijk om aandacht te besteden aan deze week. We kunnen allemaal profiteren van elkaars kennis en ervaring bij de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. 2 weten meer dan 1. Deze samenwerking zetten we ook na deze week voort, zodat we elkaar het hele jaar door kunnen ondersteunen en samen bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Zo zijn wij allemaal opvoedhelden!
Aan wie spreek jij jouw bewondering en waardering uit?
Linda ten Kortenaar
Pedagoog