Op de site van de Rijksoverheid vind je het antwoord op de meeste vragen over het coronavirus met betrekking tot de kinderopvang, betaling eigen bijdrage, kinderopvangtoeslag enzovoort. 

For the English translation of the frequently asked questions we refer you to the website of Het Steigertje, part of KindeRdam.  

Hieronder geven wij antwoord op vragen die wij van ouders ontvangen. Wij volgen daarin steeds de adviezen en richtlijnen van RIVM en overheid. We werken de lijst regelmatig bij. 
Staat je vraag er niet in de lijst, mail deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In verband met drukte op de afdeling zullen wij vragen zo veel mogelijk opnemen in de veelgestelde vragen. Op dit moment geven wij voorrang aan vragen van ouders in cruciale beroepen. Vermeld dan s.v.p. in de onderwerpregel van je mail: VRAAG CRUCIAAL BEROEP. 

 1. Zijn alle locaties van KindeRdam weer volledig open?
 2. De school hanteert halve dagen en/of aangepaste schooltijden, is de BSO ook eerder open?
 3. Kan ik mijn kind naar de BSO brengen op schoolsluitingsdagen?
 4. Bieden jullie nog steeds (24-uurs) noodkinderopvang aan?
 5. Kan ik mezelf ook aanmelden voor de 24-uurs noodkinderopvang als ik geen klant ben van KindeRdam, maar wel een cruciaal beroep heb?
 6. Wordt de kwaliteit van de (24-uurs) noodkinderopvang nog steeds gewaarborgd?
 7. Mijn kind maakt gebruik van de 24-uurs noodkinderopvang bij KindeRdam op de locatie Groenendaal. Worden deze kosten vergoed?
 8. Kan ik een extra opvangdag aanvragen?
 9. Ontvang ik weer ruiltegoed?
 10. Wie betaalt wanneer de eigen bijdrage van de kinderopvang terug?
 11. Ik heb geen recht op kinderopvangtoeslag, krijg ik de kosten van de eigen bijdrage vergoed?
 12. Wat zijn de voorwaarden om de kosten voor de kinderopvang terug te krijgen?
 13. Ik neem een 40-/48-weken/8-weken vakantiepakket/flexibele opvang af bij Krijg ik heel mijn eigen ouderbijdrage vergoed?
 14. Moet ik iets doen om mijn kosten vergoed te krijgen?
 15. Moet ik mijn automatische incasso stopzetten?
 16. Ik ben mijn baan verloren, kan ik per direct mijn contract beëindigen zonder opzegtermijn?
 17. Mag ik niet-afgenomen opvang later inhalen?
 18. Mijn kind heeft een snotneus, of altijd al chronische verkoudheidsklachten of hooikoorts. Mag mijn kind naar de (nood)kinderopvang komen? 
 19. Ik heb een cruciaal beroep en iemand uit mijn gezin is ziek. Moet ik mijn kind thuishouden?  
 20. Moeten er aparte voorzorgsmaatregelen voor baby’s worden genomen?  
 21. Wat doen jullie op de locaties en wat kunnen ouders doen om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen?  
 22. Wat als mijn kind symptomen van het coronavirus vertoont? 
 23. Wat als een medewerker symptomen van het coronavirus vertoont?  
 24. Moet ik mijn kind een mondkapje laten dragen?    
 25. Wat als kinderen vragen stellen?

1. Zijn alle locaties van KindeRdam weer volledig open?
Ja, alle locaties van KindeRdam zijn weer op de normale tijden open. Alle kinderen die vóór de coronacrisis kwamen, mogen sinds 8 juni weer naar de peuterspeelgroep, het kinderdagverblijf en de BSO komen.
Let op: kinderen met koorts mogen niet naar de kinderopvang gebracht worden. Dit geldt ook voor kinderen die in contact zijn geweest met iemand die het coronavirus heeft of kinderen die een volwassen gezinslid hebben met klachten passend bij het coronavirus.


2De school hanteert halve dagen en/of aangepaste schooltijden, is de BSO ook eerder open?
Nee, onze BSO-locaties zijn op de normale tijden open, ook als je kind halve dagen naar school mag. De overheid heeft bepaald dat na 8 juni de schooltijden van vóór 16 maart gelden. Deze schooltijden sluiten aan op de reguliere BSO-tijden zoals in je contract vermeld. Het kan zijn dat de school en de BSO afspraken maken. Dit kan op meerdere manieren ingevuld worden. De betreffende ouders worden door school en de locatiemanager geïnformeerd. Als de kinderen door de BSO eerder opgehaald moeten worden, kan de BSO hiervoor extra opvanguren in rekening brengen bij de ouders. 


3. Kan ik mijn kind naar de BSO brengen op schoolsluitingsdagen?
In het schema hieronder zie je onze richtlijnen voor het wel of geen opvang bieden tijdens schoolsluitingsdagen.4. Bieden jullie nog steeds 24-uurs noodkinderopvang aan?
De overheid heeft besloten dat de noodkinderopvang overdag per 8 juni stopt. Daarom bieden wij geen noodkinderopvang meer aan.
Heb je een cruciaal beroep en wil je toch gebruikmaken van noodkinderopvang in Rotterdam? Dan kun je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De gemeente helpt je dan verder.

24-uur noodopvang
De locatie Groenendaal in Krimpen aan den IJssel blijft voorlopig tot 1 juli open voor 24-uurs noodkinderopvang. Aanmelden voor de 24-uurs noodopvang in Krimpen aan den IJssel loopt via KrimpenWijzer: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon 0180 – 517 590 (bereikbaar tussen 8:30 en 17:00 uur).

Let op: kinderen met koorts mogen niet naar de kinderopvang gebracht worden. Dit geldt ook voor kinderen die in contact zijn geweest met iemand die het coronavirus heeft of kinderen die een volwassen gezinslid hebben met klachten passend bij het coronavirus.


5. Kan ik mezelf ook aanmelden voor de 24-uurs noodkinderopvang als ik geen klant ben van KindeRdam, maar wel een cruciaal beroep heb?
Ja, dat kan. Meer informatie over de 24-uurs noodkinderopvang lees je hier. Op deze pagina kun je je ook aanmelden voor de noodopvang.


6. Wordt de kwaliteit van de (24-uurs) noodkinderopvang nog steeds gewaarborgd?
De GGD-inspectie heeft aangegeven tijdelijk een soepeler beleid te voeren. Deze maatregel is getroffen om te voorkomen dat er door sluiting van kinderopvanglocaties krapte in andere sectoren zal ontstaan. Zie hier de volledige tekst van de GGD. 

7. Mijn kind maakt gebruik van de 24-uurs noodkinderopvang bij KindeRdam. Worden deze kosten vergoed?
Ja, de kosten van de 24-uurs noodkinderopvang worden vergoed.


8. Kan ik een extra opvangdag aanvragen?
Ja, ouders kunnen een extra opvangdag aanvragen voor de peuterspeelgroep, het kinderdagverblijf en de BSO. Deze extra dagen zullen extra gefactureerd worden.

9. Ontvang ik weer ruiltegoed?
Ja, vanaf 8 juni ontvangen alle ouders weer ruiltegoed.


10. Wie betaalt de eigen bijdrage van de kinderopvang terug?


Voor meer informatie verwijzen je naar de website van de SVB.

11. Ik heb geen recht op kinderopvangtoeslag, krijg ik de kosten van de eigen bijdrage vergoed?
Sommige ouders komen niet in aanmerking voor de kinderopvangtoeslag. Of en hoe deze groep in aanmerking komt voor compensatie van de eigen bijdrage is nog niet duidelijk. BOinK (belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang) heeft een meldpunt geopend voor deze groep ouders. Met de informatie die BoinK via dit meldpunt binnenkrijgt, willen ze de overheid ondersteunen bij het ontwikkelen van een compensatieregeling voor de ouders die nu geen recht hebben op compensatie. Val je binnen deze groep ouders? Meld je hier aan!

Let op: Ook ouders met een hoger inkomen en ouders met een verblijfsvergunning hebben recht op kinderopvangtoeslag. Heb je nog geen kinderopvangtoeslag aangevraagd? Doet dit van vóór 15 juni 2020. Je kunt je toeslag over maximaal de afgelopen 3 maanden terug aanvragen. Je hebt dan ook recht op teruggave van je eigen bijdrage. Hier op de website van de Rijksoverheid of hier op de website van de Belastingdienst kan je controleren of je recht op kinderopvangtoeslag.

12. Wat zijn de voorwaarden om de kosten voor de kinderopvang terug te krijgen?
Voldoe eerst je factuur van KindeRdam op de manier die je altijd gewend bent:  

 • Laat je je kinderopvangtoeslag altijd rechtstreeks overmaken naar KindeRdam?
  In dat geval hoef je alleen je eigen bijdrage over te maken. De eigen bijdragen wordt rond 8 juli weer teruggestort.
 • Laat je je kinderopvangtoeslag altijd op je eigen rekening overmaken?
  In dat geval moet je het totale bedrag van de factuur betalen. De kinderopvangtoeslag ontvang je op de manier en datum die je gewend bent. Rond 8 juli wordt alleen de eigen bijdrage teruggestort op je rekening

13. Ik neem een 40-/48-weken/8-weken vakantiepakket/flexibele opvang af bij Krijg ik heel mijn eigen ouderbijdrage vergoed?
De overheid vergoedt tot het fiscale maximum uurtarief. De uurprijs van deze pakketten ligt daarboven. Voor de periode van 16 maart tot 11 mei vergoedt KindeRdam het deel van de kosten die boven de fiscale uurprijs liggen. Voor de periode 11 mei tot 8 juni wordt dit deel van de kosten niet meer vergoed, omdat de kinderopvang dan (gedeeltelijk) weer opengaat.
Mag je kind minder dagen naar de BSO dan hij/zij naar school gaat (dit is afhankelijk van de regeling van school) en zijn dit minder dagen dan afgesproken in het contract? Dan stort KindeRdam op verzoek het verschil tussen het maximum uurtarief en het KindeRdam-uurtarief terug indien er geen andere openstaande posten zijn. Je kunt hiervoor contact openen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Dit geldt niet wanneer je kind niet naar de BSO mag vanwege milde luchtwegklachten zoals hoesten, een snotneus, keelpijn of koorts. Of omdat een huisgenoot verkoudheidsklachten en koorts en/of benauwdheid heeft.

14. Moet ik iets doen om mijn kosten vergoed te krijgen?
De voorwaarde om je recht op kinderopvangtoeslag en teruggave van de eigen bijdrage te behouden is het betalen van je factuur van KindeRdam. Je hoeft niets aan de overheid te vragen of aan ons door te geven.
Het geld dat je ontvangt van de overheid wordt gestort door de Sociale Verzekeringsbank (SVB), op de rekening waarop je de kinderopvangtoeslag ontvangt. Je ontvangt eind juni een bevestiging van de hoogte van dit bedrag en rond 8 juli wordt het geld over de periode vanaf 16 maart in één keer uitbetaald.
KindeRdam zal de tarieven die boven het maximum uurtarief liggen opnieuw berekenen. Wij zullen het bedrag dat je tot 11 mei teveel hebt betaald aan je terugstorten op het rekeningnummer dat bij ons bekend is.

Wanneer moet je wel zelf actie ondernemen?
Je moet wel zelf actie ondernemen wanneer je inkomen hoger is of gedaald is tijdens deze periode van sluiting. In dat geval vragen we je om dit zo snel mogelijk door te geven aan de Belastingdienst via mijntoeslagen.nl. Wanneer je inkomen daalt, krijg je een hoger bedrag aan kinderopvangtoeslag. Deze wijziging kan de Belastingdienst dan bij de volgende uitbetaling van de kinderopvangtoeslag verwerken.
Wanneer er sprake is van een te groot verschil, is er een mogelijkheid tot beroep en bezwaar bij de Belastingdienst Toeslagen.

Ben je het niet eens met de vergoeding? Op de website van de SVB lees je wat je kunt doen.

15. Moet ik mijn automatische incasso stopzetten?
Nee. Als je KindeRdam toestemming hebt gegeven je factuur via een automatische incasso af te schrijven, zet deze dan niet stop bij je bank!  

16. Ik ben mijn baan verloren, kan ik per direct mijn contract beëindigen zonder opzegtermijn?
Nee, ouders zonder werk hebben nog recht op een aantal maanden kinderopvangtoeslag zodat zij de tijd hebben om te gaan solliciteren. Heb jij je baan verloren? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 010 – 44 300 33. Wij kijken graag samen met je naar de mogelijkheden.

17. Mag ik niet-afgenomen opvang later inhalen?
De kinderopvang was tot 8 juni (gedeeltelijk) gesloten voor alle kinderen van ouders zonder cruciaal beroep. De overheid voert hierin de regie. Alle kinderen worden afgemeld. Het is niet mogelijk dat alle ouders later de niet- afgenomen uren mogen inhalen. 

18. Mijn kind heeft een snotneus, of altijd al chronische verkoudheidsklachten of hooikoorts. Mag mijn kind naar de (nood)kinderopvang komen? 
BOiNK (Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang) heeft in samenwerking met AJN Jeugdartsen Nederland een vragenlijst en beslisboom ontwikkeld. Medewerkers in de kinderopvang kunnen deze gebruiken om te bepalen of een kind met een neusverkoudheid wel of niet naar de kinderopvang kan komen. Bekijk de beslisboom hier.

Let op: in deze beslisboom is de groep waarin je kind zit, leidend. Het kan dus voorkomen dat een kind ouder of jonger is dan de meeste kinderen in de groep. Toch wordt er uitgegaan van de groep waarin het kind zit. Ook voor de zomervakantie geldt vooralsnog: de groep waar het kind voor de vakantie in zat, is leidend. Pas aan het begin van het nieuwe schooljaar gaat een kind formeel naar een andere groep.

Kinderen van 0-6 jaar 
Kinderen van 0 tot 6 jaar met neusverkoudheid mogen naar het kinderdagverblijf, de peuterspeelgroep of de BSO, behalve als het kind: 

 • ook koorts heeft 
 • ook een contact is van een patiënt met een bevestigde corona-infectie 
 • ook een volwassen gezinslid heeft met klachten passend bij corona-infectie 

Kinderen vanaf 6 jaar 
Kinderen vanaf 6 jaar mogen naar de BSO, behalve als het kind: 

 • verkoudheidsklachten heeft of andere klachten die passen bij een corona-infectie (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging/koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak) 
 • ook een contact is van een patiënt met een bevestigde corona-infectie 
 • een volwassen gezinslid heeft met klachten passend bij een corona-infectie (koorts en/of benauwdheidsklachten  

19. Ik heb een cruciaal beroep en iemand uit mijn gezin is ziek. Moet ik mijn kind thuishouden?   
Ja, als een volwassen huisgenoot of gezinslid verkoudheidsklachtenkoorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid, mag het kind niet naar de opvang.  

20. Moeten er aparte voorzorgsmaatregelen voor babys worden genomen?  
Voor baby’s hoeven geen aparte maatregelen te worden genomen.   

21. Wat doen jullie op de locaties en wat kunnen ouders doen om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen?  
In de kinderopvang willen we verdere verspreiding van virussen voorkomen. Daarom passen we, nog meer dan normaal, goede hygiënemaatregelen toe en leren wij de kinderen deze gewoonten aan.   Naast de richtlijnen van het RIVM nemen wij de volgende voorzorgsmaatregelen:  

 • Bij onze locaties mogen maximaal 2 ouders tegelijktijdig naar binnen.
 • Bij onze BSO-locaties blijven ouders buiten om de overdracht te doen.
 • Elke groep gaat apart naar binnen en naar buiten.
 • Wij houden 1,5 meter afstand tijdens de tafelmomenten.
 • Wij hebben onze medewerkers gevraagd er ook op te letten dat kinderen zich aan de instructies van het RIVM houden
 • Medewerkers checken of er in toiletten papieren doekjes aanwezig zijn als een BSO in een school is gehuisvest.   
 • We zorgen voor een goed binnenklimaat: we ventileren en luchten de leef- en slaapruimten.   
 • Wanneer een medewerker milde luchtwegklachten heeft zoals hoesten, snotneus, keelpijn of koorts, blijft hij/zij thuis.   

22. Wat als mijn kind symptomen van het coronavirus vertoont? 

 • Als je een vermoeden van corona hebt, moet je je kind thuis te houden en direct telefonisch contact opnemen met de eigen huisarts of de lokale GGD. Wij verzoeken je daarna aan de manager van je locatie een terugkoppeling te geven van het advies van de huisarts.   
 • Als medewerkers een vermoeden hebben dat een kind symptomen vertoont, houden zij het kind apart en nemen zij direct contact op met de ouder. De ouder moet het kind komen ophalen en neemt zelf telefonisch contact op met de huisarts of de lokale GGD.   
 • Iedereen heeft een meldingsplicht. Dat betekent dat elke besmetting van het nieuwe coronavirus door de ouder moet worden gemeld bij de GGD of de huisarts.  
 • Zodra is bevestigd dat het inderdaad om het coronavirus gaat, moeten ouders, medewerkers en samenwerkingspartners (schoolbesturen) worden geïnformeerd volgens de instructies van de GGD.   

23. Wat als een medewerker symptomen van het coronavirus vertoont?  
Bij vermoedens van corona bij een medewerker, brengt KindeRdam de GGD op de hoogte. De GGD heeft ons geïnformeerd dat er bij eventuele toekomstige besmettingen, zoals in de beginperiode van de coronacrisis, een brononderzoek plaatsvindt. Als er een medewerker positief getest is, start de GGD het contactenonderzoek. De GGD zal aangeven of het noodzakelijk is om de omgeving van de besmette medewerker in te lichten. KindeRdam volgt de GGD-richtlijnen voor de communicatie rondom deze besmetting

24. Moet ik mijn kind een mondkapje laten dragen?    
In Nederland wordt alleen voor medisch personeel geadviseerd om mondkapjes te dragen en voor reizigers vanaf 13 jaar in het openbaar vervoer. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen mondkapje te dragen. Het RIVM gaat er vanuit dat kinderen het coronavirus in veel mindere mate overdragen aan anderen, en ook zelf veel minder snel besmet raken.

25. Wat als kinderen vragen stellen?
Kinderpsycholoog Tischa Neve raadt aan om eerlijk en duidelijk naar kinderen te zijn wanneer ze vragen hebben: "Houd het behapbaar en maak kinderen niet onnodig ongerust. Wees vooral eerlijk. Het aantal kinderen dat besmet is, is tot nu toe laag. In China is dat bijvoorbeeld minder dan 1 procent.  

Jeugdarts Jeanne-Marie Hament raadt aan om het met een vergelijking uit te leggen: "Er zijn veel verschillende virussen, en die hebben allemaal een eigen kleur. Dit nieuwe virus heeft een kleur die we nog niet kennen, maar het lijkt op andere kleuren die wel in Nederland voorkomen. De knappe koppen zorgen dat het virus zich niet snel verspreidt, dus we hoeven ons geen zorgen te maken." Met oudere kinderen kun je er gewoon over praten, zegt Hament. "Het is belangrijk om het nieuws te relativeren, want de meesten die het virus oplopen, herstellen weer. Het is goed als een kind zich dat realiseert."  Leg kinderen wel de maatregelen uit om besmetting te voorkomen. Ze kunnen het beste hun handen wassen met warm water en zeep, hoesten en niezen in de binnenkant van hun elleboog, en papieren zakdoekjes gebruiken.    

Tischa Neve benadrukt dat het ook niet erg is als je niet alle vragen van een kind kunt beantwoorden. "Stel dan voor om samen het antwoord te zoeken, of zeg dat je er later op terugkomt." 


De informatie op onze website en in de faq's is accuraat op de datum van publicatie. We doen er alles aan om onze content zo actueel en bijgewerkt mogelijk te houden. De situatie rondom het coronavirus ontwikkelt zich snel, dus is het mogelijk dat sommige informatie en aanbevelingen alweer gewijzigd zijn sinds publicatie. Voor het laatste advies, ga naar de website van het RIVM. De laatste informatie over de compensatieregeling vind je hier.