Op de site van de Rijksoverheid vind je het antwoord op de meeste vragen over het coronavirus met betrekking tot de kinderopvang, betaling eigen bijdrage, kinderopvangtoeslag enzovoort.   

Hieronder geven wij antwoord op vragen die wij van ouders ontvangen. Wij volgen daarin steeds de adviezen en richtlijnen van RIVM en overheid. We werken de lijst regelmatig bij. 
Staat je vraag er niet in de lijst, mail deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In verband met drukte op de afdeling zullen wij vragen zo veel mogelijk opnemen in de veelgestelde vragen. Op dit moment geven wij voorrang aan vragen van ouders in cruciale beroepen. Vermeld dan s.v.p. in de onderwerpregel van je mail: VRAAG CRUCIAAL BEROEP

For English translationsee below 


Onze BSO-locaties zijn vanaf dinsdag 21 december 2021 dicht voor reguliere opvang. 

Vanaf dinsdag 21 december tot en met vrijdag 7 januari 2022 zijn de BSO’s uitsluitend geopend voor noodopvang. De noodopvang is open tijdens de reguliere openingstijden, voor kinderen van ouders met cruciale beroepen en kwetsbare kinderen die een contract hebben bij KindeRdam of KC Prinses Amalia. 

Noodopvang van 21 t/m 24 december = alleen naschoolse opvang
De noodopvang onder schooltijd is de verantwoordelijkheid van de scholen. Heeft de school van je kind op 21, 22, 23 of 24 december een schoolsluitingsdag vermeld in de schoolgids? Dan kun je voor die hele dag noodopvang aanvragen voor de BSO. 

Noodopvang tijdens de kerstvakantie (27 december t/m 7 januari) = opvang volgens de gebruikelijke openingstijden tijdens schoolvakanties.

Let op: voor de noodopvang voegen wij een aantal locaties samen en kan het dus zijn dat je je kind moet ophalen/brengen bij een andere locatie. Klik voor de lijst met samengevoegde BSO-locaties.

Vanaf dinsdag 21 december tot en met vrijdag 7 janauri 2022 zijn de BSO’s uitsluitend geopend voor noodopvang. De noodopvang is open tijdens de reguliere openingstijden, voor kinderen van ouders met cruciale beroepen en kwetsbare kinderen die een contract hebben bij KindeRdam of KC Prinses Amalia. 

Noodopvang van 21 t/m 24 december = alleen naschoolse opvang
De noodopvang onder schooltijd is de verantwoordelijkheid van de scholen. Heeft de school van je kind op 21, 22, 23 of 24 december een schoolsluitingsdag vermeld in de schoolgids? Dan kun je voor die hele dag noodopvang aanvragen voor de BSO.  

Noodopvang tijdens de kerstvakantie (27 december t/m 7 januari) = opvang volgens de gebruikelijke openingstijden tijdens schoolvakanties. 

Let op: voor de noodopvang voegen wij een aantal locaties samen en kan het dus zijn dat je je kind moet ophalen/brengen bij een andere locatie. Klik voor de lijst met samengevoegd BSO-locaties.


Nee, vanaf maandag 27 december tot en met vrijdag 7 januari (kerstvakantie), is de BSO alleen open voor noodopvang. Zie voor meer informatie vraag 2.
 
We hebben alle kinderen afgemeld voor de periode van dinsdag 21 december tot en met vrijdag 7 januari. Kom je in aanmerking voor noodopvang? Dan kun je deze zelf aanvragen.

Ouders KindeRdam: noodopvang kun je uitsluitend aanvragen via het ouderportal Konnect. Is de aanvraag goedgekeurd, dan zie je dit terug in je kalender in Konnect. Is je aanvraag afgekeurd, dan krijg je een berichtje van de locatie via Konnect.
Klik hier voor de instructie.

Ouders KC Prinses Amalia: noodopvang kun je uitsluitend aanvragen per mail. Stuur de aanvraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Noem in de mail de naam van je kind, de opvanglocatie en de dag(en) waarop je noodopvang nodig hebt. 

We verzoeken je vriendelijk onze reactie af te wachten en geen contact op te nemen met klantadvies of de locatie. Wij hebben tijd nodig om je aanvraag te verwerken.

 
Voor de VSO gelden dezelfde voorwaarden en regels als voor de BSO. Dus:

 • Vanaf dinsdag 21 december tot en met vrijdag 24 december: alleen voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep en kwetsbare kinderen met een contract bij KindeRdam of KC Prinses Amalia.
 • Vanaf maandag 27 december tot en met vrijdag 7 januari (kerstvakantie): alleen voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep en kwetsbare kinderen met een vakantiecontract bij KindeRdam of KC Prinses Amalia.

Ook voor de VSO hebben we alle kinderen afgemeld voor de periode van dinsdag 21 december tot en met vrijdag 7 januari 2022. Kom je in aanmerking voor noodopvang? Dan kun je deze zelf aanvragen.

Ouders KindeRdam: noodopvang kun je uitsluitend aanvragen via het ouderportal. Is de aanvraag goedgekeurd, dan zie je dit terug in je kalender in Konnect. Is je aanvraag afgekeurd, dan krijg je een berichtje van de locatie via Konnect. 
Klik hier voor de instructie.

Ouders KC Prinses Amalia: noodopvang kun je uitsluitend aanvragen per mail. Stuur de aanvraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Noem in de mail de naam van je kind, de opvanglocatie en de dag(en) waarop je noodopvang nodig hebt. 

We verzoeken je vriendelijk onze reactie af te wachten en geen contact op te nemen met klantadvies of de locatie. Wij hebben tijd nodig om je aanvraag te verwerken.
Bestaat je gezin uit 2 ouders van wie 1 ouder een cruciaal beroep heeft? Dan verzoeken we je om zoveel mogelijk zelf je kinderen op te vangen. Als dit echt niet lukt, kun je je kinderen toch naar de noodopvang brengen op dagen dat je een contract hebt voor de BSO.

Tijdens de persconferentie is duidelijk gemaakt dat je gecompenseerd wordt voor de dagen waarop je als gevolg van de lockdown geen opvang hebt kunnen afnemen. Wij adviseren je om de factuur door te betalen en informeren je op een later moment hoe en wanneer deze compensatie gaat plaatsvinden. 

Nee, De noodopvang onder schooltijd is de verantwoordelijkheid van de scholen. De kinderen worden op de reguliere tijden van school opgehaald en meegenomen naar de desbetreffende BSO. Het kan zijn dat de school en de BSO afspraken maken. Dit kan op meerdere manieren ingevuld worden. De betreffende ouders worden door school en de locatiemanager geïnformeerd. Als de kinderen door de BSO eerder opgehaald moeten worden, kan de BSO hiervoor extra opvanguren in rekening brengen bij de ouders.

De noodopvang onder schooltijd is de verantwoordelijkheid van de scholen. Heeft de school van je kind op 21, 22, 23 of 24 december een schoolsluitingsdag vermeld in de schoolgids? Dan kun je voor die hele dag noodopvang aanvragen voor de BSO. 

Ook voor de kinderen van ouders met een cruciaal beroep blijft van kracht dat zij niet naar de kinderopvang mogen komen als de beslisboom dit aangeeft. Check hier de beslisboom.

Nee, de noodopvang is alleen voor kinderen van ouders met cruciale beroepen en kwetsbare kinderen die een contract hebben bij KindeRdam of KC Prinses Amalia.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, gelden er een aantal regels voor kinderen: zij mogen niet in alle gevallen naar de kinderopvang komen. Om te bepalen of een kind mag komen gebruiken onze medewerkers de beslisboom. De beslisboom geeft een overzicht van de regels van het RIVM. Het RIVM heeft de beslisboom gecontroleerd en goedgekeurd. Je kunt de beslisboom hier op de website van BOiNK vinden.

Voor iedereen (ook voor kinderen vanaf 0 jaar) in Nederland geldt dat wanneer je in aanraking bent geweest met een positief geteste persoon, je in quarantaine gaat. Het maakt niet meer uit of je wel of niet beschermd bent. Bij een enkele besmetting in een groep hoeft niet de hele groep in quarantaine.  

Voor de kinderopvang geldt daarnaast de volgende uitzondering:  

 • (Nauwe) contacten binnen de kinderopvang (of op school) vallen niet onder de quarantainemaatregelen. Een kind of medewerker hoeft dus niet in quarantaine, tenzij de GGD anders aangeeft. Wel geldt het advies om bij klachten te testen. Dat kan met een zelftest of bij de GGD. Deze quarantaineregels gelden wel voor nauwe contacten in de privésfeer, dus als een kind of medewerker buiten de opvang (nauw) contact heeft met een positief getest persoon, gaat het in quarantaine.  
 • Voor mensen die positief op corona testen, maar zonder klachten getest zijn, is de isolatieperiode 7 dagen. 

  
Heb je je kind laten testen en is de uitslag positief? Dan verzoeken wij je dringend je kind niet alleen bij school, maar ook bij de kinderopvang af te melden.

Het is niet verplicht om een mondkapje te dragen. Op sommige locaties kunnen medewerkers hier wel om vragen als het lastig is om de 1,5 meter te handhaven.

Bij vermoedens van corona blijft een medewerker thuis en laat zich testen. Als een medewerker positief wordt getest, blijft hij/zij in quarantaine en start de GGD het bron- en contactonderzoek. De GGD zal aangeven of het nodig is om de omgeving van de besmette medewerker in te lichten. KindeRdam volgt de GGD-richtlijnen voor de communicatie rondom deze besmetting.

Nee, volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is dit niet aan KindeRdam. De GGD voert het bron- en contactonderzoek uit en bepaalt welke maatregelen er genomen moeten worden.

In de kinderopvang willen we verdere verspreiding van virussen voorkomen. Daarom passen we, nog meer dan normaal, goede hygiënemaatregelen toe en leren wij de kinderen deze gewoonten aan. Naast de richtlijnen van het RIVM nemen wij de volgende voorzorgsmaatregelen:  

 • Wij hebben onze medewerkers gevraagd er ook op te letten dat kinderen zich aan de instructies van het RIVM houden
 • Medewerkers controleren of er in de toiletten papieren doekjes aanwezig zijn als een BSO in een school is gehuisvest.   
 • We zorgen voor een goed binnenklimaat: we ventileren en luchten de leef- en slaapruimten.   
 • Wanneer een medewerker milde luchtwegklachten heeft zoals hoesten, snotneus, keelpijn of koorts, blijft hij/zij thuis en doet hij/zij een zelftest. Als de zelftest negatief is mag de medewerker weer aan het werk.

Geel: let op, er zijn risicos
Voor landen met een code geel geldt geen advies van de overheid. We leven echter in een onzekere tijd, waarbij de omstandigheden van de een op de andere dag kunnen omslaan. Mocht tijdens je verblijf het advies worden gewijzigd in code oranje of rood, dan gelden dezelfde regels als hieronder genoemd. Bij terugkeer in Nederland zijn er wel extra maatregelen zoals het laten zien van een coronabewijs of een vaccinatie- of testbewijs. Alle informatie vind je op de website van de overheid.

Oranjealleen noodzakelijke reizen
Reis alleen naar dit land of gebied als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Let op: ga je toch naar dit land? Bereid je dan zeer goed voor. Bij terugkeer in Nederland zijn er wel extra maatregelen zoals het laten zien van een coronabewijs of een vaccinatie- of testbewijs. Alle informatie vind je op de website van de overheid.

Roodniet reizen
Reis niet naar dit land of gebied. Reis je toch? Dan zijn er bij terugkeer in Nederland extra maatregelen zoals het laten zien van een coronabewijs of  een vaccinatie- of testbewijs. Alle informatie vind je op de website van de overheid.


Voor al onze opvang geldt een opzegtermijn van 1 maand. Ook als je door omstandigheden in het buitenland geen gebruik kunt maken van de opvang. Bij opzegging kunnen we je bovendien niet garanderen dat je bij terugkomst weer gebruik kunt maken van de kindplaats.

Ja, je kosten voor de opvang lopen in dat geval door.


Kinderpsycholoog Tischa Neve raadt aan om eerlijk en duidelijk naar kinderen te zijn wanneer ze vragen hebben: "Houd het behapbaar en maak kinderen niet onnodig ongerust. Wees vooral eerlijk. Het aantal kinderen dat besmet is, is tot nu toe laag. In China is dat bijvoorbeeld minder dan 1 procent. 
Jeugdarts Jeanne-Marie Hament raadt aan om het met een vergelijking uit te leggen: "Er zijn veel verschillende virussen, en die hebben allemaal een eigen kleur. Dit nieuwe virus heeft een kleur die we nog niet kennen, maar het lijkt op andere kleuren die wel in Nederland voorkomen. De knappe koppen zorgen dat het virus zich niet snel verspreidt, dus we hoeven ons geen zorgen te maken." Met oudere kinderen kun je er gewoon over praten, zegt Hament. "Het is belangrijk om het nieuws te relativeren, want de meesten die het virus oplopen, herstellen weer. Het is goed als een kind zich dat realiseert."  Leg kinderen wel de maatregelen uit om besmetting te voorkomen. Ze kunnen het beste hun handen wassen met warm water en zeep, hoesten en niezen in de binnenkant van hun elleboog, en papieren zakdoekjes gebruiken. Tischa Neve benadrukt dat het ook niet erg is als je niet alle vragen van een kind kunt beantwoorden. "Stel dan voor om samen het antwoord te zoeken, of zeg dat je er later op terugkomt."

De informatie op onze website en in de faq's is accuraat op de datum van publicatie. We doen er alles aan om onze content zo actueel en bijgewerkt mogelijk te houden. De situatie rondom het coronavirus ontwikkelt zich snel, dus is het mogelijk dat sommige informatie en aanbevelingen alweer gewijzigd zijn sinds publicatie. Voor het laatste advies, ga naar de website van het RIVM. De laatste informatie over de compensatieregeling vind je hier.

English translation 

The coronavirus (COVID-19 virus) has raised a multitude of questions. This list will provide you with the frequently asked questions and answers, the guidelines for preventing infection and the measures which need to be taken in case you become infected with the coronavirus.

We regularly update this list of questions and add as many questions as possible. Is your question not listed, please send us an email to Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. At this moment we give priority to questions of parents in crucial professions. Please add in the subject line of your email: QUESTIONS CRUCIAL PROFESSION.

Our BSO locations will close for regular childcare from Tuesday 21 December 2021. On Monday December 20, the locations are still open for all children with a contract of KindeRdam and KC Prinses Amalia.

From Tuesday 21 December until Friday 7 January the BSO's are only open for emergency care. The emergency care is open during regular opening hours, for children of parents with crucial professions and vulnerable children who have a contract at KindeRdam or KC Prinses Amalia.

Emergency care from 21 until 24 December = after school hours only
The emergency care during school hours is the responsibility of the schools. Does the school of your child have a school closure day on 21, 22, 23 or 24 December mentioned in the school guide? Then you can apply for emergency care for the BSO for that day.

Emergency care during Christmas holiday (27 December until 7 January) = care according to the usual opening hours during school holidays.

Note: for the emergency care we merge a number of locations, so you may have to pick up/drop off your child at another location. Click for the list of merged BSO locations. 

 
From Tuesday 21 December untill Friday 24 December, the BSO's will only be open for emergency care. The emergency care is open during regular opening hours, for children of parents with crucial professions and vulnerable children who have a contract with KindeRdam or KC Prinses Amalia.

Emergency care from 21 until 24 December = after school hours only 
The emergency care during school hours is the responsibility of the schools. Does the school of your child have a school closure day on 21, 22, 23 or 24 December mentioned in the school guide? Then you can apply for emergency care for the BSO for that day.  
 
Emergency care during Christmas holiday (27 December until 7 January) = care according to the usual opening hours during school holidays

Note: for the emergency care we merge a number of locations, so you may have to pick up/drop off your child at another location. Click for the list of merged BSO locations.
 
No, from Monday 27 December untill Friday 7 January (Christmas holidays), the BSO is open for emergency care only. For further details, refer to question 2. 
 
We have signed out all children for the period of Tuesday 21 December up to and including Friday 7 January. Do you qualify for emergency care? Then you can apply for it yourself.

Parents KindeRdam: emergency care can only be requested through the parent portal Konnect. If the request is approved, you will see this in your calendar in Konnect. If your request is rejected, you will receive a message from the location via Konnect. Click here for the instruction.

Parents KC Prinses Amalia: emergency accommodation can only be requested by mail. Please send the request to Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In this mail, mention the name of your child, the location and the day(s) you need emergency care.

We kindly ask you to wait for our response and to not contact customer advice or the location. We need time to process your request.
 
For VSO, the same conditions and rules apply as for BSO. So:

 • From Tuesday 21 December to Friday 24 December: only for children of parents with a crucial profession and vulnerable children with a contract at KindeRdam or KC Prinses Amalia.
 • From Monday 27 December till Friday 7 January (Christmas holidays):only for children of parents with a crucial profession and vulnerable children with a holiday contract at KindeRdam or KC Prinses Amalia.

For the VSO, we also signed out all children for the period of Tuesday 21 December till Friday 7 January 2022. Do you qualify for emergency care? Then you can apply for it yourself.

Parents KindeRdam: emergency care can only be requested through the parent portal Konnect. If the request is approved, you will see this in your calendar in Konnect. If your request is rejected, you will receive a message from the location via Konnect. Click here for the instruction.

Parents KC Prinses Amalia: emergency accommodation can only be requested by mail. Please send the request to Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In this mail, state the name of your child, the location and the day(s) you need emergency care.

We kindly ask you to wait for our response and to not contact customer advice or the location. We need time to process your request.


You can apply for flexible emergency care if you now have a flexible contract. This goes through the usual route: send an e-mail to the department Klantadvies Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Does your school have a school closing day on 21, 22, 23 or 24 December mentioned in the school guide? Then you can apply for emergency care for that day at the BSO if you are eligible. You can request emergency care on a school closing day by sending an email to the department Klantadvies Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Clearly state the name of your child(ren), the school, the care location and the date of the school closing day.

Does your family consist of 2 parents of whom 1 has a crucial profession? Then we ask you to take care of your children yourself as much as possible. If this is really not possible, you can still bring your children to the emergency care on days that you have a contract for the BSO.

During the press conference it was made clear that you will be compensated for the days on which you were unable to purchase childcare as a result of the lockdown. We advise you to continue paying the invoice and we will inform you at a later time how and when this compensation will take place.

No, the emergency care during school hours is the responsibility of the schools. The children are picked up from school at the regular times and taken to the BSO. It may be that the school and the BSO make arrangements. This can be done in different ways. The parents concerned are informed by the school and the location manager. If the BSO needs to pick up the children earlier, the BSO may charge the parents for additional hours.

Emergency care during school hours is the responsibility of the schools. Does the school of your child have a school closing day on 21, 22, 23 or 24 December mentioned in the school guide? Then you can request emergency care for the BSO for that whole day.
 
Also for children of parents with a crucial profession, the rule remains that they are not allowed to come to childcare if the decision tree indicates this. Check the decision tree here.

No, the emergency care is only for children of parents with crucial professions and vulnerable children who have a contract with KindeRdam or KC Prinses Amalia.
 
To prevent the spread of the coronavirus, a number of rules apply to children: they are not allowed to come to childcare in some cases. Our employees use the decision tree (‘beslisboom’) to determine whether a child can come. The decision tree provides an overview of the rules of the RIVM. The RIVM has checked and approved the decision tree. You can find the decision tree here on the BOiNK website.
 
For everyone (including children from 0 years old) in the Netherlands, if you have been in contact with a positively tested person, you go into quarantine. It no longer matters whether you are protected or not. In the case of a single contamination in a group, there is no need for the entire group to go in quarantine. 

The following exception applies to childcare:  

 • (Close) contacts within childcare (or at school) are not covered by the quarantine measures. A child or employee does not have to be quarantined, unless the GGD indicates otherwise. However, the advice is to test in case of complaints. This can be done with a self-test or at the GGD. These quarantine rules do apply to close contacts in the private sphere, so even if a child or employee has (close) contact with a positively tested person outside childcare, it will be quarantined. 
 • For people who test positive for corona, but have been tested without complaints, the isolation period is 7 days.

 
Have you had your child tested and is the result positive? Then we urge you to not only sign out your child for school, but for childcare as well.
 
It is not compulsory to wear a mouth mask. However, in some locations, staff may ask to wear one if it is difficult to maintain the 1.5 metres.
 
If an employee suspects corona, he/she will stay at home and gets tested. If the test is positive, the employee remains in quarantine and the GGD starts the contact investigation. The GGD will indicate whether it is necessary to inform the environment of the infected employee. KindeRdam follows the GGD guidelines for communication regarding this contamination.
 
No, according to the Autoriteit Persoonsgegevens, this is not up to KindeRdam. The GGD carries out the source and contact investigation and determines which measures must be taken. 
 
In childcare, we want to prevent the further spread of viruses. Therefore, even more than usual, we apply good hygiene measures and teach the children these habits. In addition to the guidelines of the RIVM, we take the following precautionary measures:

 • We have asked our staff to make sure that children follow the instructions of the RIVM.
 • Staff members check if there are paper towels in the toilets if a BSO is housed in a school.
 • We ensure a good indoor climate: we ventilate and air the living and sleeping areas.
 • When a staff member has mild respiratory complaints such as coughing, runny nose, sore throat or fever, he/she stays at home and does a self-test. If the self-test is negative, the employee may return to work.
 

Yellow: caution, there are risks
There is no government advice for countries with a code yellow. However, these are uncertain times where circumstances can change overnight. If the advice is changed to code orange or red during your stay, the same rules apply as mentioned below. Upon return to the Netherlands, there are additional measures such as showing a corona certificate or a vaccination or test certificate. You can find all information on the website of the government.

Orange: necessary trips only
Only travel to this country or area if it is absolutely necessary. Holiday trips are not necessary. Please note: are you travelling to this country anyway? Then prepare very well. Upon return to the Netherlands, there are additional measures such as showing a corona certificate or a vaccination or test certificate. You can find all information on the website of the government.

Red: do not travel
Do not travel to this country or area. Are you traveling anyway? Then there are extra measures upon return to the Netherlands such as showing a corona certificate or a vaccination or test certificate. You can find all information on the website of the government.

 
A notice period of 1 month applies to all our childcare, also if you cannot make use of childcare due to circumstances abroad. In addition, if you cancel, we cannot guarantee that you will be able to use your child’s place in childcare again when you return.
 
Yes, in that case your costs for childcare will continue.
 
Child psychologist Tischa Neve recommends to be open and honest with children if they ask any questions: "Keep it simple and don’t worry the children unnecessarily. But above all, be honest. The number of children who have become infected so far has been very low. For example, in China this is less than 1 percent.”
Paediatrician Jeanne-Marie Hament recommends explaining it with a comparison: "There are many different viruses out there and these each have their own colour. This new virus has a colour we’re not yet familiar with, but it looks like other colours which we have seen in the Netherlands. Smart people are making sure the virus won’t spread quickly, so we don’t need to worry." Of course you can simply talk about this with the older children, Hament explains. "It’s important to put the news into perspective, as most people who get the virus recover again. It’s very important for children to realise this fact." Do make sure you explain to children what is important to prevent infection. It’s best for them to wash their hands with warm water and soap, to catch their coughs and sneezes on the inside of their elbow and to use paper tissues. 
Tischa Neve emphasises not to worry if you can’t answer all of a child’s questions. "Suggest looking for the answer together or say you’ll look up the answer and come back to it later.” 

The information on our website and in the faq’s is accurate as of the date of publication. We make every effort to keep our content as current and updated as possible. The situation concerning the coronavirus is developing rapidly, so some information and recommendations may have changed since publication. For the latest advice, go to the RIVM website. The latest information about the compensation plan can be found here.